Jeep Renegade Forum banner

Brak skrzynki bezpieczników tylnego bagażnika Jeep Renegade 2020

1.6K views 7 replies 3 participants last post by  Marek K  
#1 ·
Dzień dobry.
Widziałem kilka wątków dotyczących tej sytuacji, ale nie sądzę, żebym widział prawdziwe rozwiązanie.

Zewnętrzne oświetlenie tylnego pasażera (kierunkowskaz, hamulec itp.) mojego Renegade z 2020 roku przestało działać.
Kiedy włączam kierunkowskaz pasażera, klika z podwójną prędkością.
Myślałem, że to przepalony bezpiecznik i szukałem w instrukcji lokalizacji i typu.
Jest napisane, że powinien znajdować się w tylnym schowku (skrzynka bezpieczników nr 3).
Kiedy tam zajrzałem, nie było go tam. Widziałem, jak inni mówią, że mają taką samą sytuację.

Wszelka pomoc byłaby mile widziana.

Dzięki

#4 ·
Witamy!

Szybko migający wskaźnik skrętu na desce rozdzielczej może oznaczać przepaloną żarówkę lub to, że żarówka kierunkowskazu w ogóle nie działa. W Twoim przypadku, ponieważ żadne ze świateł tylnych po stronie pasażera nie działają, jest to to drugie - wraz ze wszystkimi innymi żarówkami.

Nie jestem pewien, gdzie widzisz bezpiecznik do świateł tylnych. Moja instrukcja obsługi z 2021 roku tego nie przewiduje; w rzeczywistości nie ma „Skrzynki bezpieczników nr 3”. Istnieją do dwóch uchwytów bezpieczników (skrzynek) za lewym panelem bagażnika; tylko jeden, jeśli nie masz pakietu przyczepy. Brak bezpieczników świateł tylnych.

Aby to potwierdzić, mój schemat okablowania z 2018 roku dla świateł zewnętrznych pokazuje, że wszystkie przewody do świateł tylnych pochodzą bezpośrednio z modułu sterowania nadwoziem - bez bezpieczników pomiędzy. (Sam BCM jest chroniony bezpiecznikami.)

Zatem to nie bezpiecznik(i).

Może to być uszkodzone złącze do oprawki żarówki tylnej lub sama oprawka żarówki. W najgorszym przypadku może to być uszkodzony BCM.

Oczywiście gwarancja od zderzaka do zderzaka Twojego Renegade z 2020 roku wygasła. Aby zaoszczędzić pieniądze, idąc do dealera, dobry niezależny warsztat (z dobrym sprzętem diagnostycznym) może pomóc.

#5 ·
Witaj!

Szybko migający wskaźnik skrętu na desce rozdzielczej może oznaczać przepaloną żarówkę lub to, że żarówka kierunkowskazu w ogóle nie działa. W Twoim przypadku, ponieważ żadne ze świateł tylnych po stronie pasażera nie działają, jest to to drugie – wraz ze wszystkimi innymi żarówkami.

Nie jestem pewien, gdzie widzisz bezpiecznik do świateł tylnych. Moja instrukcja obsługi z 2021 roku tego nie zawiera; w rzeczywistości nie ma „Skrzynki bezpieczników nr 3”. Istnieją do dwóch uchwytów bezpieczników (skrzynek) za lewym panelem bagażnika; tylko jeden, jeśli nie masz pakietu do przyczepy. Brak bezpieczników świateł tylnych.

Aby to potwierdzić, mój schemat okablowania z 2018 roku dla świateł zewnętrznych pokazuje, że wszystkie przewody do świateł tylnych pochodzą bezpośrednio z modułu sterowania nadwoziem – bez bezpieczników pomiędzy. (Sam BCM jest chroniony bezpiecznikami).

Zatem to nie bezpieczniki.

Może to być uszkodzone złącze do oprawki żarówki tylnej lub sama uszkodzona oprawka żarówki. W najgorszym przypadku może to być uszkodzony BCM.

Oczywiście gwarancja od zderzaka do zderzaka Twojego Renegade 2020 wygasła. Aby zaoszczędzić pieniądze, dobry niezależny warsztat (z dobrym sprzętem diagnostycznym) może pomóc.
Dzięki - Bardzo pomocne - Założyłem, że bezpiecznik tylnego zewnętrznego światła pasażera w tylnej części bagażnika (którego nie mam) odnosi się do tego.
Zamówiłem nowy zespół tylnych świateł i powinienem go otrzymać dzisiaj. Wierzę, że to wszystko wydarzyło się, gdy jeden z przyjaciół mojego syna uderzył czymś (pałką, patykiem itp.) i pękła cała obudowa. Dam znać, kiedy go wymienię.

#6 ·
Dzięki - Bardzo pomocne -
Bardzo proszę.

Założyłem, że bezpiecznik tylnego zewnętrznego światła pasażera w tylnej części bagażowej (którego nie mam) odnosił się do tego.
Nadal nie widzę, gdzie to widzisz. Przeszukiwałem słowo w mojej instrukcji obsługi z 2021 roku i nie ma takich informacji. W szczególności nie ma "Skrzynki bezpieczników nr 3"; ani w instrukcji, ani w pojeździe. I oczywiście żadnych bezpieczników do świateł tylnych.

Zamówiłem nowy zespół tylnych świateł i powinienem go otrzymać dzisiaj.
Tak, jeśli obudowa została uszkodzona, to najprawdopodobniej problem. Daj nam znać.

#7 ·
Image
Więc byłem zdezorientowany. W instrukcji jest napisane, że w tylnej części bagażnika znajduje się uchwyt na bezpieczniki 1 i 2. To było moje jedyne przypuszczenie, dopóki nie poinformowałeś mnie, że nie ma bezpiecznika do tylnego światła. Jeszcze raz dziękuję - dam znać, jak poszło.

#8 ·
Więc byłem zdezorientowany. W instrukcji jest napisane, że w tylnej części bagażnika znajduje się uchwyt na bezpieczniki 1 i 2.
Tak, nie. Ten uchwyt na bezpieczniki (#2, nie #3) jest tylko wtedy, gdy masz pakiet OEM do przyczepy.
Image

Image

Nie jestem pewien, co chronią bezpieczniki F5 i F6, jeśli masz ten panel bezpieczników - zakładam, że to oświetlenie na przyczepie. Kontroler, a nie same żarówki. A może oba...