Jeep Renegade Forum banner

Zawsze gaśnie po zatankowaniu

7.1K views 15 replies 10 participants last post by  Robot Penguin  
#1 · (Edited)
Czy ktoś jeszcze to ma? Latitude 2016. Zawsze, gdy przechodzę z prawie pustego baku do pełnego, przez pierwsze 30 sekund po wyjeździe ze stacji benzynowej silnik całkowicie się dławi/muli, jakby nie wiedział, na jaki bieg ma wrzucić.

Zeszłej nocy prawie doprowadziło to do STRASZNEGO wypadku, ponieważ musiałem szybko przyspieszyć ze stacji benzynowej i, będąc w trybie DRIVE, wypadłem całkowicie z biegu i wrzuciłem NEUTRAL! Zostałem na drodze z wkręconym silnikiem!

Musi mieć to coś wspólnego z nagłym wzrostem wagi po napełnieniu baku, prawda?

#3 ·
Ponieważ używam karty kredytowej, wierzę, że po prostu pobierają z niej pieniądze, gdy się zatrzyma, zamiast ją doładowywać. Czy uważasz, że ma to coś wspólnego z pozostawieniem włączonego silnika podczas tankowania w porównaniu do wyłączenia go i zresetowania?

#4 ·
... Myślisz, że ma to coś wspólnego z pozostawieniem włączonego silnika podczas tankowania ...
Nigdy nie tankuj zbiornika przy włączonym silniku. To po prostu zła praktyka.

#6 ·
Czy to powszechna praktyka w Stanach, Jed? Nigdy nie słyszałem, żeby ktoś tankował swój pojazd podczas pracy silnika. Nie jestem pewien, czy robi to coś niestosownego dla pojazdu, ale w przypadku łatwopalnych cieczy po prostu robi się to, aby upewnić się, że silnik jest wyłączony. Brytyjskie stacje benzynowe zawsze mają znaki informujące, że silniki muszą być wyłączone. Czy jest jakiś szczególny powód, dla którego nie wyłączasz silnika?

#7 ·
Czy to powszechna praktyka w Stanach, Jed? Nigdy nie słyszałem, żeby ktoś tankował swój pojazd przy włączonym silniku. Nie jestem pewien, czy robi to coś niestosownego dla pojazdu, ale w przypadku łatwopalnych cieczy po prostu robi się to, aby upewnić się, że silnik jest wyłączony. Brytyjskie stacje benzynowe zawsze mają znaki informujące, że silniki muszą być wyłączone. Czy jest jakiś szczególny powód, dla którego nie wyłączasz silnika?
Jest to nielegalne w większości, jeśli nie we wszystkich stanach w USA, a przynajmniej tam, gdzie mieszkam, jest wiele znaków umieszczonych na całej stacji benzynowej, a często nawet na plastiku otaczającym dyszę paliwową, informujących o konieczności wyłączenia silnika podczas tankowania, aby zmniejszyć ryzyko wybuchu.

#8 ·
Haha, nie będę mówił za całe New Jersey, ale New Jersey i Oregon to jedyne dwa stany, w których nie wolno samodzielnie pompować benzyny, więc kiedy "większość" z nas podjeżdża po benzynę, nie wyłączamy silników. Może to być nielegalne i na pewno są znaki, ale pracownicy stacji benzynowych się tym nie przejmują, więc jest to przeoczenie. Zdecydowanie wyłączę go od teraz haha dzięki!

#12 ·
Haha, nie będę mówił za całe New Jersey, ale New Jersey i Oregon to jedyne dwa stany, w których nie wolno samodzielnie pompować benzyny, więc kiedy "większość" z nas podjeżdża po benzynę, nie wyłączamy silników. To może być nielegalne i na pewno są znaki, ale pracownicy stacji benzynowych się tym nie przejmują, więc to przeoczenie. Zdecydowanie wyłączę go od teraz haha dzięki!
Mieszkałem w NJ ponad czterdzieści lat. Bardzo, bardzo niewielu ludzi zostawia włączony samochód. To również nielegalne.

#9 ·
Wow. Wiedziałem o przepisach dotyczących tankowania w Oregonie, ale nie zdawałem sobie sprawy, że ludzie zostawiają włączone silniki. Niewiele wiem o nowych systemach odzyskiwania oparów z pojazdów, ale tak, możliwe, że przepełnienie może na nie wpływać - być może tym bardziej, jeśli silnik w międzyczasie pracuje.

Zdecydowanie wyłącz silnik podczas tankowania i być może poproś obsługę, aby nie "dolewała" po wyłączeniu dyszy. Zobacz, czy to rozwiąże problem.

#15 ·
Nigdy tego nie zostawiam włączonego. NY, 1, jak już powiedziano, to szaleństwo, 2, można powoli zabić obsługę, 3, można wybuchnąć haha, 4, to psuje system parowania.

Nie miałem tego problemu, aby odpowiedzieć oryginalnemu autorowi, może to po prostu sposób, w jaki to zostawiasz włączone? I nie, nie spróbuję lolol

#16 ·
Tak, w Massachusetts, na każdej stacji benzynowej, na której byłem, pełnej lub samoobsługowej, pracownik zablokuje pompę i krzyknie na ciebie, jeśli nie wyłączysz silnika. Powody bezpieczeństwa. I jak wielu innych ludzi powiedziało, naprawdę psuje to mózg pojazdu.

• Like
Reactions: mistahhdj