Jeep Renegade Forum banner

Koło tylne prawe chwieje się

3.9K views 5 replies 4 participants last post by  Davisma60  
#1 ·
Kiedy wróciłem do domu, podniosłem tył i wszedłem pod spód, żeby sprawdzić. Końcówki drążków kierowniczych wydają się wszystkie mocne i dopasowane, koło nie porusza się na boki ani do przodu i do tyłu, więc wydaje się, że to nie łożyska. Kiedy zakręcę oponą, widać, że porusza się nierówno, gdy patrzę na nią z góry. Czy ktoś ma pojęcie, co może być tego przyczyną?

#3 ·
Jakakolwiek wskazówka? Wygięte koło. Dystanse niecentrowane na piaście.
No więc właśnie zrobiłem test, zamieniając tylne koło po stronie kierowcy z kołem pasażera. Otrzymuję ten sam wynik z kołem po stronie pasażera, więc wiem, że koło nie jest wygięte. Czy to brzmi jak wygięta oś?

Ruch wynosi około 1/2 cala lub mniej, ale zdecydowanie wystarczająco, aby zauważyć to podczas jazdy.

#6 ·
Hej wszystkim, więc w ten weekend zainstalowałem dystanse do kół 1" i dziś po południu zrobiłem geometrię. W drodze do domu zauważyłem, że tylne koło/opona po stronie kierowcy miało lekkie bicie.

Kiedy wróciłem do domu, podniosłem tył i wszedłem pod spód, żeby sprawdzić. Końcówki drążków kierowniczych wydają się wszystkie ciasne i dopasowane, koło nie porusza się na boki ani do przodu i do tyłu, więc wydaje się, że to nie łożyska. Kiedy zakręcę oponą, widać, że porusza się nierówno, gdy patrzę na nią z góry. Czy ktoś ma pojęcie, co może być tego przyczyną?
Włóż dystans z przodu i zobacz, co się stanie. Jeśli bicie przesunie się do przodu, to twój dystans.