Jeep Renegade Forum banner

Problem z turbosprężarką?

8K views 3 replies 4 participants last post by  jolibabz  
#1 · (Edited)
Cześć wszystkim! Mój Renegade (2016 Sport 1.4L manual) sprawia mi ostatnio pewne problemy. Zawiozłem go do mechanika na początku tego tygodnia, ponieważ zapaliła się kontrolka silnika. Mechanik powiedział, że generuje kod P0299, wskazujący na niską wydajność turbosprężarki/doładowania. Mechanik powiedział, że sama część do naprawy kosztowałaby 1200 dolarów. Ten samochód był regularnie serwisowany i ma dopiero 44 000 mil przebiegu, ale ponieważ jest poza 5-letnią gwarancją na układ napędowy, mam przeczucie, że dealer tego nie pokryje, jeśli do tego dojdzie.

To dla mnie dość kosztowna naprawa w tej chwili. Chciałem sprawdzić, czy to coś, co trzeba natychmiast naprawić, czy można to odłożyć. Hipotetycznie, czy mogę nim jeździć, dopóki nie będę mógł sobie pozwolić na naprawę? A może to uszkodzi silnik bardziej? Wiem, że mechanik powiedział, że jest w trybie awaryjnym, ale nie jestem pewien, czy dalsza jazda nim spowoduje jego uszkodzenie.

Zabrałem samochód do serwisu dziś rano, aby uzyskać drugą opinię i upewnić się, co się dzieje, ale chciałem sprawdzić, czy ktoś inny miał już ten problem lub podobną sytuację? Jeśli tak, jaki był wynik?

Wszelkie uwagi są mile widziane!

#2 ·
Nic nie wiem o systemie turbo Renegade, ale oto film o produkcie grupy VW, który w ogólny sposób omawia niektóre z rzeczy, które może zawierać.
Nie wiem, ile z tego odnosi się do Twojego silnika, ale nadal jest to pouczające.

#4 ·
To samo przydarzyło się mojemu Jeepowi Renegade Limited 2015. Niestety, turbosprężarka również wymaga wymiany, ale to 9-letnia turbosprężarka, więc myślę, że ma to sens, jeśli już wymaga wymiany. Przejechałem nią około 59 000 mil. Powiedziano mi, że mogę jeździć nią tylko po mieście, ponieważ nie ma turbosprężarki, więc nie ma dużej akceleracji na szybkich drogach, jak doświadczyłem, dość ciężko się jeździ. Im więcej więc nią jeździsz, tym więcej uszkodzeń spowoduje. Istnieją nieoryginalne turbosprężarki, ale oryginalna turbosprężarka Jeepa oczywiście kosztuje więcej…