Jeep Renegade Forum banner

Instalacja reflektorów LED OEM w Jeepie Renegade 2022

1 reading
29K views 70 replies 13 participants last post by  majker  
#1 · (Edited)
Uwaga - Ten projekt nie jest ukończony, ale robi dobre postępy

Nie jestem pewien, czy zadziała to w innych latach, ale 2022 wydają się nie mieć opcji reflektorów LED przy zamówieniu, a przynajmniej tak przeczytałem. Mój Latitude był wyposażony w słabe reflektory żarowe. Kupiłem lewy i prawy reflektor OEM z serwisu Ebay i zainstalowałem je w moim Renegade.

Światła mijania działają zgodnie z przeznaczeniem bez programowania, ale światła drogowe oświetlają tylko górną połowę światła. Również światła do jazdy dziennej lub Halos nie działają, ponieważ oryginalne światło wymagało tylko 3 przewodów. Aby uruchomić światła do jazdy dziennej, wierzę, że muszę przełączyć dwa przewody, które zasilają dolne światła do jazdy dziennej, na piny do okablowania Halo.

Oto zdjęcie moich oryginalnych świateł przed rozpoczęciem.
Image

#3 ·
Po usunięciu tych elementów obróć koło w lewo lub w prawo, w zależności od strony, po której się znajdujesz, i wykręć 2 śruby z wnętrza nadkola i jedną z dolnej strony pod nadkolem, aby odciągnąć wewnętrzny błotnik w następujący sposób. Nawet jeśli nie martwisz się o złamanie klipsów, należy to zrobić, gdy zdejmujesz przedni pas przedni.

#4 ·
Niektórzy ludzie poświęcają czas na ściśnięcie klipsów po wewnętrznej stronie, aby upewnić się, że ich nie uszkodzą na poszerzeniu błotnika, które zamierzamy częściowo usunąć, ale ja po prostu użyłem narzędzia do podważania, aby je poluzować. Uszkodziłem kilka klipsów, ale większość z nich wyszła bez pęknięcia.

Jeśli martwisz się, że je złamiesz, możesz zobaczyć zielone z ostatniego zdjęcia od wewnątrz.

A jeśli usuniesz ten klips, możesz dostać się do wnętrza błotnika, zginając gumowy element od wewnątrz komory silnika. Oto ten klips. Ja swojego nie usunąłem, ale możesz włożyć rękę za gumowy element, jeśli zginasz się w stronę zawiasów maski.

#8 ·
Następnej części nie sfotografowałem i zdałem sobie z tego sprawę dopiero, gdy chciałem ją opublikować. Pociągasz dość mocno wzdłuż obu szwów zderzaka przy błotniku i wysunie się z rowka. Również przy obudowie reflektora znajdują się dwa metalowe klipsy, które się poluzują. Po ich poluzowaniu zderzak zejdzie. Uważaj, ponieważ kable DRL i przednich świateł pozycyjnych są za krótkie, aby dotknąć ziemi, więc musisz je odłączyć, zanim je odłożysz lub umieścisz coś pod zderzakiem, aby na nim spoczywał.

To złe zdjęcie, bo powiększyłem, ale to jest rowek, z którego będziesz wyciągać zderzak.

#11 ·
Oto 3 miejsca śrub, które należy usunąć. Znajdują się w komorze silnika. Do dwóch górnych łatwo się dostać. Do dolnej już nie tak bardzo. Zwykła grzechotka i nasadka nie będą w stanie dostać się do tego miejsca. Zakreśliłem 3 miejsca śrub z tyłu światła. Śruby to T27
Image

Żeby dostać się do dolnej, musiałem użyć tego narzędzia. To tania grzechotka do bitów.
To jest zestaw, który miał grzechotkę, której użyłem
Image

#14 ·
Więc po wymianie pierścienie Halo wciąż się nie świecą. Odkryłem, że stare światło miało 3 przewody, a nowe światło ma 5 pinów. Muszę więc poprowadzić przewody DRL do reflektora, aby je uruchomić. Oto dwa złącza.

Stare z 3 pinami
Image

Nowe, które ma 7 pinów. Próbuję dowiedzieć się, do czego służą pozostałe przewody, ponieważ ma 4 piny więcej, a nie tylko dwa.

#16 ·
Światła drogowe nie działają prawidłowo. Oświetlają tylko dolną połowę światła, które odbija się jako górna połowa wiązki. Dolna połowa jest ciemna, mimo że wygląda na oświetloną. Mam telefon, który robi świetne zdjęcia nocne i wygląda na oświetlony. Jedyną rzeczą, która jest oświetlona, jest górna część, która wydaje się jaśniejsza.

#20 ·
Światła drogowe nie działają poprawnie. Oświetlają tylko dolną połowę światła, co odbija się jako górna połowa wiązki. Dolna połowa jest ciemna, mimo że wygląda na oświetloną. Mam telefon, który robi świetne zdjęcia nocne i wygląda na oświetlony. Jedyne, co jest oświetlone, to górna część, która wygląda na jaśniejszą.
Tak. Nigdy tak naprawdę nie przyglądałem się, jak w moich reflektorach LED formowane są światła mijania i drogowe. Ale masz rację.

Dla tych, którzy mogą nie być zaznajomieni z obecnymi reflektorami LED, naprawdę trudno jest stwierdzić, co się dzieje na zdjęciu, patrząc na światła, gdy są włączone, w dowolnym trybie. Tak wyglądają moje, wyłączone:
Image

Są trzy sekcje światła. Kiedy reflektor jest włączony, żarówka LED za centralną okrągłą soczewką oczywiście się zapala; a także cały poziomy prostokąt/trapez w poprzek środka - myślę, że to po to, aby rzucać światło w lewo i w prawo:
Image

Również cały czas włączona, a konkretnie na światłach mijania, jest górna część - zakładam, że przez jakiś rodzaj migawki:
Image

Jak wskazuje Ericcloe, ta część wiązki jest odbijana w dół na powierzchnię drogi; podczas gdy ostre poziome odcięcie jest utrzymywane z centralnej części światła. Te dwie części razem tworzą światła mijania.

Kiedy włącza się światła drogowe (lub gdy aktywowany jest sygnał błyskowy), dolna część jest również włączona, wraz z pozostałymi dwiema częściami:
Image

To odbija światło prosto do przodu dla świateł drogowych, ignorując poziome odcięcie. Zauważ, że jezdnia jest nadal oświetlona, co skutkuje bardzo ładną ogólną wiązką.

Zatem, Ericcloe, mam nadzieję, że masz rację - że aktywacja BCM dla reflektorów LED umożliwi prawidłowe działanie świateł drogowych...

#21 ·
Oto światła, które świeciły się, gdy wróciłem do domu z testów.

View attachment 2396354598
Hej, to wygląda naprawdę ładnie! Dziękuję za szczegółowe instrukcje. Przy okazji, czy możesz podać mi link do sprzedawcy na eBay, który to sprzedał? Właściwie planuję zrobić to samo w moim 2021 trailhawk, ale miałem trudności ze znalezieniem zestawów reflektorów na rynku wtórnym, ponieważ większość z nich nie produkuje 2021+.
Doceniam to!

#19 ·
Wiem, jak zaadaptować ten reflektor LED! Kontrola świateł mijania i drogowych omija program BCM! Znam odpowiedź! Jeśli masz jakiś problem, skontaktuj się ze mną. To mój Renegade z 2016 roku, oto reflektor LED OEM:

#30 ·
OK, to bardzo interesujące. Zakładam, że Twoja funkcja LED jest normalna dla rynku chińskiego?

Ponieważ z pewnością wygląda na to, że Twoje światła drogowe używają tylko dolnej części reflektora reflektora (czerwony kontur tutaj)...
Image

...pamiętając, że dolna część odbija się w górę dla świateł drogowych.

W naszych światłach LED na rynku północnoamerykańskim części świateł mijania (środkowy prostokąt i górny reflektor) pozostają włączone ze światłami drogowymi – a także z błyskiem do wyprzedzania. Więc to wszystko – cały reflektor – jest włączone...
Image

...a jezdnia pozostaje oświetlona.

Myślę, że kiedyś na rynku europejskim światła mijania i światła drogowe nie mogły być włączone w tym samym czasie. Jeśli istniały oddzielne reflektory świateł drogowych, reflektory świateł mijania wyłączały się po włączeniu świateł drogowych. (Nev...?)

#31 ·
I nie mogę być pewien, ale wygląda na to, że chiński, niski, poziomy odcięcie wiązki światła ma "załamanie" lub podwyższenie, gdzie prawa połowa wiązki jest nieco wyższa niż lewa połowa - więc prawa strona drogi jest oświetlona nieco dalej ( "załamanie" lub podwyższenie znajduje się przy czerwonej strzałce):
Image

To również bardzo typowe dla europejskich (i reszty świata) odcięć; i jest to również bardzo powszechne tutaj z dobrymi reflektorami.

Jednak w Renegade na rynku amerykańskim z reflektorami LED odcięcie wiązki światła mijania jest proste i poziome - bez "załamania".

#33 ·
I nie mogę być pewien, ale wygląda na to, że chiński rynek świateł mijania ma "załamanie" lub podwyższenie, gdzie prawa połowa wiązki jest nieco wyższa niż lewa połowa - więc prawa strona drogi jest nieco dalej oświetlona ( "załamanie" lub podwyższenie znajduje się przy czerwonej strzałce):
View attachment 2396354652

To również bardzo typowe dla europejskich (i reszty świata) odcięć; i jest to również bardzo powszechne tutaj z dobrymi reflektorami.

Jednak w Renegade na rynku amerykańskim z reflektorami LED odcięcie świateł mijania jest proste i poziome - bez "załamania".
[/QUOTE]
Wygląda na to, że w jego poście działa to tak samo jak u mnie, ale wysyła napięcie do świateł drogowych ze światłami mijania, instalując przycisk, aby włączyć światła drogowe ze światłami mijania. Więc nie informuje cię, że światła drogowe są włączone na desce rozdzielczej.