Jeep Renegade Forum banner

Dylemat aktualizacji Uconnect 6.5

1 reading
6.3K views 10 replies 3 participants last post by  puddlesplasher  
#1 · (Edited)
Czy można zaktualizować radio dawcy w jakikolwiek inny sposób? Czy zmiana numeru VIN nowego radia za pomocą AlfaOBD zadziała?

#3 ·
O ile rozumiem, aktualizacje są przeznaczone dla konkretnych modeli radia Uconnect, które są zarejestrowane dla konkretnego pojazdu, np. Mój Jeep z 2015 roku ma starsze radio i będzie akceptował tylko aktualizacje, które są kompatybilne z tym starszym modelem.

Pomyśl o tym w podobny sposób jak o aktualizacji komputera. Przez lata każda wersja systemu Windows nie działała ze starszymi modelami. System Windows 10 nie uruchomi się na bardzo starym komputerze.

W podobnych okolicznościach starszy Jeep może odbierać tylko aktualizacje dla tego modelu, a wszystkie bieżące/nowoczesne aktualizacje wyświetlą komunikat "pliki nieobsługiwane".

Uaktualnienie do nowoczesnego radia może zadziałać, ale jeśli się nie mylę, musi ono również zostać sflashowane przez Dealera, aby działało z Twoim Jeepem, ponieważ Twój Jeep odczytuje tylko powiązane bieżące radio.

Gubię się, myśląc o moim Jeepie i dlatego przeszukuję forum w nadziei, że ktoś poświęcił czas na właściwe wyjaśnienie tego. Przepraszam, jeśli się mylę. :eek::cry:

#4 ·
Dziękuję za informację. Udało mi się zaktualizować wersję 6.5 do wersji oprogramowania 16.24.31, korzystając z linku innego użytkownika forum. Jednak każda próba przejścia na nowszą wersję kończy się niepowodzeniem. To prawdopodobnie połączenie problemów z oprogramowaniem układowym i oprogramowaniem. W czwartek wybieram się do innego dealera, żeby spróbować szczęścia. Wersja 6.5, którą pierwotnie zainstalowałem, pochodziła z modelu 2015 Rene Limited.

#5 ·
Drugi dealer również nie pomógł, ponownie mówiąc, że aktualizacje są specyficzne dla numeru VIN. Po prostu mnie to oszałamia, że chociaż jednostka centralna jest standardowym wyposażeniem FCA w dziesiątkach tysięcy pojazdów, nie ma sposobu na aktualizację oprogramowania układowego/oprogramowania dla nieoryginalnej jednostki.

#6 ·
Drugi dealer również nie chciał pomóc, ponownie mówiąc, że aktualizacje są specyficzne dla numeru VIN. Po prostu mnie to oszałamia, że chociaż jednostka centralna jest standardowym wyposażeniem FCA w dziesiątkach tysięcy pojazdów, nie ma możliwości aktualizacji oprogramowania układowego/oprogramowania dla jednostki nieoryginalnej.
Czy jest jakiś konkretny powód, dla którego chcesz aktualizacji? Czy masz jakieś problemy? Czy wszystko było w porządku, dopóki nie dowiedziałeś się o aktualizacji? A może po prostu chcesz "najnowsze i najlepsze"? (Jestem zwolennikiem najnowszego i najlepszego). Jeśli nie możesz zaktualizować, ale wszystko jest w porządku, zostawiłbym to w spokoju i nie martwił się tym, w końcu to radio, a nie laptop.

#9 ·
Ma swoje momenty. Linie pomocnicze kamery cofania znikają od czasu do czasu. Losowo pomija jeden lub dwa utwory podczas korzystania z dysku USB. Miałem nadzieję, że aktualizacja "dostroji" to, że tak powiem.
Brzmi jak dobry plan, który również bym realizował. To powiedziawszy, kupiłeś urządzenie używane, być może problemy, które widzisz, były z urządzeniem, zanim je kupiłeś, mogło tak być od samego początku, nigdy się tego nie dowiesz. Być może próbujesz "od-zdefektować" wadliwe urządzenie. Och, próbowałbym, tak jak ty.

#8 ·
Osobiście używam Spotify do mojej muzyki bez pomijania utworów. Jestem stary i starożytny jak na dzisiejsze standardy, a synowie śmiali się i nazywali mnie dinozaurem za wiarę w używanie dysku USB. Doszedłem do wniosku, że to rozumowanie jest słuszne, ponieważ istnieje o wiele więcej sposobów słuchania muzyki.

Czy można użyć telefonu komórkowego lub innego medium, które łączy się przez Bluetooth? Czytałem, że niektórzy ludzie mają problemy z przesyłaniem multimediów przez porty USB, ponieważ jeden lub dwa z nich są przeznaczone tylko do zasilania, a nie do przesyłania multimediów. Podnoszę ręce!!! Wierzyłem, że mogę podłączyć się do dowolnego USB i przesyłać pliki.

Jednak faktem pozostaje, że demonstrujesz 2 problemy z radiem/zestawem słuchawkowym lub jakkolwiek ludzie chcą to nazwać. Pomijanie utworów (nie, nie Malcolm Mclaren) i problemy z aparatem wskazują, że nie jest to środek, który można po prostu wyciągnąć z powietrza.

Wygląda na to, że będzie to kosztowny rachunek za wyszukiwanie i naprawę lub łatwą opcją jest zrobienie tego, co zasugerował Mudpie i życie z tym, zwłaszcza że Dealer nie może pomóc.

Przepraszam :cry::cry:

#10 ·
Moim problemem jest niemożność aktualizacji oprogramowania/oprogramowania układowego. Kupiłem Rene jako nowy, wymieniłem fabryczną jednostkę centralną radia FCA na inną jednostkę centralną radia FCA, ale nie mogę jej zaktualizować. Ostatni salon, w którym byłem, obawiał się „zbrickowania” radia, jeśli zainstalują nieprawidłowe oprogramowanie układowe/oprogramowanie. ???

Może jestem naiwny, ale myślałem, że oprogramowanie/oprogramowanie układowe będzie kompatybilne na wszystkich platformach. Rene jest świetny, żadnych innych problemów, super zimowy pojazd. Jeśli 6.5 się zepsuje, zawsze mogę włożyć 5.0 z powrotem. Doceniam wszystkie opinie i bardzo lubię to forum.