Jeep Renegade Forum banner

Osłona bezpiecznika dodatniego zacisku akumulatora

4K views 8 replies 3 participants last post by  Marek K  
#1 ·
Cześć, niedawno kupiłem brytyjskiego Renegade 1.4 Turbo z 2016 roku i zauważyłem, że brakuje osłony z małej skrzynki bezpieczników na dodatnim zacisku akumulatora (patrz zdjęcie, zakładając, że udało mi się je poprawnie przesłać). Trochę poszukiwań w Internecie prowadzi mnie do numeru części Mopar 68109570AA, jednak każda strona, którą widziałem, wymienia to jako część US/Kanada, a jedyni dostawcy, których mogę znaleźć, są w USA. Zakładam, że brytyjska część musi być inna?

Czy ktoś może potwierdzić prawidłowy numer części dla osłony i polecić brytyjskiego dostawcę? Przepraszam, jeśli to głupie pytanie lub niewłaściwe forum. Jestem tu nowy.

Pozdrawiam, Chris.

#2 · (Edited)
Witamy!

Tak, z tego co widzę, P/N 68109570AA ma pasować do Renegade 2016 z silnikiem 1.4. Strona (amerykańska), którą przeglądam, nic nie mówi o samych Stanach Zjednoczonych/Kanadzie; a te strony zwykle określają, czy dana część jest przeznaczona tylko na określone rynki światowe:

2014-2023 Mopar Battery Cover 68109570AA | Mopar Factory Parts

Na marginesie, istnieje inny numer części dla tej osłony do mojego Trailhawka 2021 (wersja amerykańska) i silnika 1.3T. Tak wyglądają elementy pod moją osłoną - różnią się od twoich (mój P/N to podobno 68420726AA):
Image

Czy pytałeś dział części lokalnego dealera?

#5 ·
Wielkie dzięki Marek. Przynajmniej wiem, że zmierzałem we właściwym kierunku z tym numerem części! Nie mogę znaleźć ani jednego brytyjskiego dostawcy, który wymieniałby tę część. Myślę, że będę musiał spróbować w salonie Jeepa... Dzięki, Chris.
Proszę bardzo.

Hej, wiele z tych stron internetowych z częściami Mopar to w rzeczywistości dealerzy z USA, którzy mogą wysyłać rzeczy za pośrednictwem zamówień pocztowych. Nie widzę na stronie internetowej, do której link podałem powyżej, aby wysyłali za granicę. Ale ci goście najwyraźniej to zrobią, jeśli się z nimi skontaktujesz:

Polityka sprzedaży - MoparPartsGiant.com

Albo ci goście, którzy nie są dealerem:

Wysyłka międzynarodowa poza USA | TascaParts.com

#6 ·
Zaznaczyłem jednak w zakładkach dwie strony, o których Pan wspomniał, ponieważ wydaje się, że niektóre części są trudne do zdobycia w Europie (co jest dziwne, biorąc pod uwagę, że Mopar jest zasadniczo firmą należącą do Europy). Próbowałem wysłać e-mail do moparstore.co.uk z numerem części i zasadniczo powiedzieli: "Nie da rady... idź do dealera Jeepa"! Prawdopodobnie będzie mi taniej zamawiać przyszłe części z USA, więc dziękuję za linki.

#7 ·
dzięki za linki.
Nie ma za co.

Mopar (MOtor PARts) był pierwotnie marką części dla Chryslera - wtedy, gdy był własnością USA. Chrysler w USA obejmował Dodge i Jeep oraz kilka innych marek. Był jednym z tradycyjnych "Wielkiej Trójki" amerykańskich producentów samochodów, obok Forda i General Motors.

Chrysler, sięgając dziesięcioleci wstecz, miał okresowe problemy. Teraz włoski Stellantis jest właścicielem Chryslera; więc tak, jest teraz własnością europejską.

Ale to dziwne, że nie możesz łatwo znaleźć części. Brytyjska strona internetowa Mopar cię odrzuciła...? O ile wiem, Renegade był bardzo popularny w Europie; i wciąż jest produkowany w wersjach EV i hybrydowych (ale całkowicie wycofany tutaj w USA). Ponadto silniki i inne elementy są wspólne dla Fiatów i tym podobnych.

Może to tylko problem w Wielkiej Brytanii...?

W każdym razie cieszę się, że znalazłeś tę osłonę.