Zadzwoniłem do obsługi klienta Jeep... brak rozwiązania. Powiedzmy, że chcesz trochę uzupełnić płyn chłodniczy, co powinieneś zrobić... przepłukać cały układ, aby upewnić się, że niczego nie mieszasz?!
Jeśli wiesz, jaki płyn chłodniczy się tam znajduje, możesz dowiedzieć się, co jest kompatybilne. Zadzwoń na infolinię obsługi klienta producenta płynu chłodniczego i zapytaj.
To się robi mylące. Pochodzę ze stajni pojazdów VAG i istniały zasady dotyczące mieszalności pod względem koloru płynu chłodniczego. Sąsiednie kolory są generalnie mieszalne, kolory po drugiej stronie koła barw nie:
"Normalny" płyn chłodniczy:
Zielony mieszalny z niebieskim
Niebieski mieszalny z zielonym
"Płyn chłodniczy Longline"
Pomarańczowy, mieszalny z czerwonym
"Ulepszony płyn chłodniczy Longline:
Czerwony uczeń z pomarańczowym
Fioletowy, mieszać tylko z fioletowym
Proszę zrozumieć, że były to zasady dotyczące płynów chłodniczych dla pojazdów VW/Audi/Porsche i zasady te mogą nie mieć zastosowania do marek. Niestety, nie można polegać tylko na kolorze przy podejmowaniu decyzji, co jest mieszalne.
Nawiasem mówiąc, tak naprawdę nie można ufać swoim oczom, oceniając kolor płynu chłodniczego. Sam widziałem fioletowy płyn, o którym przysiągłbym, że był pomarańczowy.
Istnieje wiele różnych rodzajów płynów chłodniczych: Dodatek kwasu organicznego, dodatek hybrydowego kwasu organicznego, płyn chłodniczy z krzemionką, niską zawartością krzemionki i płyn chłodniczy bez krzemionki, płyn chłodniczy o długiej żywotności. Mieszanie różnych rodzajów może w najgorszym przypadku skutkować żelowaniem płynu chłodniczego i uszkodzeniem układu chłodzenia.
W razie wątpliwości co do mieszalności, nie mieszaj bez wcześniejszego zapewnienia kompatybilności. Zawsze dokładnie przepłukuj układ chłodzenia podczas przechodzenia z jednego rodzaju płynu chłodniczego na inny. Przeszedłem z konwencjonalnego niebieskiego typu na pomarańczowy typ Dexcool płynu chłodniczego o długiej żywotności w moim Audi bez żadnych problemów po roku użytkowania.
Tabela kompatybilności Zerex (PDF)