Jeep Renegade Forum banner

Lokalizacja czujnika położenia wału korbowego

1 reading
15K views 14 replies 7 participants last post by  Grandpa Dude  
#1 ·
Mam Latitude 1.4 litra z 2018 roku. Muszę wymienić czujnik położenia wału korbowego. Mam część zamienną, ale nie mogę jej zlokalizować w silniku. Czy jest dostępny od góry, czy muszę wejść pod samochód? Czy ktoś może mi powiedzieć, gdzie szukać? Dzięki

#12 ·
Z mojej instrukcji serwisowej (2017) wynika, że znajduje się pod wężem powietrznym, który biegnie od intercoolera do korpusu przepustnicy.
Image

I potwierdziłem to, pod obszarem, na który wskazuje zielona strzałka.
Image

To zdjęcie z telefonem do góry nogami wciśniętym wzdłuż akumulatora, z aparatem skierowanym w stronę skrzyni biegów silnika.
Image

Attachments

#14 · (Edited)
Z mojej instrukcji serwisowej (2017) znajduje się pod przewodem powietrza, który biegnie od intercoolera do korpusu przepustnicy.
View attachment 2396356831
I potwierdziłem to, pod obszarem, na który wskazuje zielona strzałka.
View attachment 2396356832
To jest ujęcie z telefonem trzymanym do góry nogami, włożonym w dół wzdłuż akumulatora, z kamerą skierowaną w stronę skrzyni biegów silnika.
View attachment 2396356833
To jest czujnik położenia wałka rozrządu. Czujnik położenia wału korbowego znajduje się z tyłu wału korbowego po stronie skrzyni biegów. Jest tam wtyczka ukryta głęboko, myślę, że albo pod rozrusznikiem, albo po stronie turbosprężarki blisko dolnej części obudowy sprzęgła. Podejrzewam, że skrzynia biegów musi zostać zdemontowana, aby zamontować czujnik położenia wału korbowego.